Reconstruim Refugiul Scara

UNDE?

Munții Făgăraș – Șaua Scării – 2146 metri

DE CE?

Mii de drumeți din țară și din întreaga lume străbat anual cărările spectaculoase ale Munților Făgăraș. De departe, cea mai mare atracție și provocare pentru turiști o reprezintă parcurgerea crestei acestora. Creasta Făgărașului cea mai lungă și mai dificilă creastă montană din Carpați, adunând aproape 95 de km în lungime, 7 vârfuri de peste 2.500 de metri altitudine, printre care și primele cele mai înalte 3 vârfuri din țară, și o diferență de nivel de cca 7.500 de metri.

Pentru siguranța turiștilor, traseul de creastă din Munții Făgăraș este prevăzut cu refugii montane, în care drumeții se pot adăposti în caz de vreme nefavorabilă, accidentări nedorite sau pe timpul nopții. Fostul Refugiu Scara, distrus cel mai probabil de fenomene meteorologice extreme, era primul adăpost întâlnit în parcurgerea crestei de la vest la est și singurul înainte de Vârful Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din întreaga țară și unul dintre cele mai solicitante segmente montane. În acest moment, zona de vest a crestei Făgărașilor a rămas fără niciun refugiu în picioare.

Existența unui adăpost în acest punct al crestei este nu doar importantă, dar și vitală. Refugiul Sacara nu doar că va putea găzdui turiști în creasta muntelui, dar va putea ajuta decisiv în acțiunile Salvamont de intervenție în cazul unor accidente, el aflâdu-se în vecinătatea uneia dintre cele mai sălbatice și greu accesibile zone din întregul masiv.

Refugiul Scara va fi amplasat pe locul vechiului refugiu cu același nume, în Șaua Scării, la atitudinea de 2.146 metri și în vecinătatea Vârfului Negoiu (2.535 metri) și a Custurii Sărății, una dintre cele mai expuse și dificile zone din Munții Făgăraș.

CUM?

Asociația Montană Carpați și Asociația Implicat pentru Munte și-au unit forțete și priceperea pentru a reconstrui de la zero noul Refugiu Scara din Munții Făgăraș. Ne-am propus să construim unul dintre cele mai moderne și trainice refugii montane de la noi din țară.

Pentru aceasta, am adunat o echipă de specialiști de soi și iubitori de munte, arhitecții Ana Chiprian, Florescu Florin și Anca Loghin, inginer structurist Aurel Roșu, inginer geodez Iolanda Holicov, manager de proiect Corneliu Chiriliuc, am făcut măsurători, am pus informații cap la cap, am obținut aprobări și-am încheiat un protocol de colaborare cu fabrica ERGIO – Wooden Constructions.

Am parcurs o bună și importantă bucată de drum în acest proiect și privim cu speranță înainte, chiar dacă mai este încă destul până la concretizarea lui.

Pentru mai multe detalii despre proiect, puteți vizita site-ul dedicat: https://refugiulscara.ro/