Muntele e șanșa ta!

Asociația Montană Carpați și Fundația Orange derulează, în perioada 15 septembrie – 10 octombrie 2021, programul educațional „Muntele e șansa ta!”, în cadrul căruia 100 de tineri vulnerabili vor fi sprijiniți să se orienteze spre o carieră în domeniul montan. Proiectul oferă tinerilor, preponderent liceeni, care provin din zone defavorizate din județele Sibiu, Brașov, Vrancea, alternative pentru dezvoltarea unei cariere în domeniul montan și instruire în ceea ce privește importanța respectării, conservării și dezvoltării sustenabile a patrimoniului montan din România.

Tinerii vor participa la activități teoretice și practice și vor învăța de la profesioniști din domenii montane: salvatori montani, ghizi montani și ghizi turistici, instructori de escaladă, alergatori montani, fotografi de wildlife, rangeri, pădurari și cabanieri despre avantajele, provocările și traseul pe care trebuie să îl parcurgă pentru a ajunge la rândul lor specialiști ai muntelui și pentru a-și dezvolta o carieră de success în domeniu.

„Am gândit acest proiect în primul rând pentru a pentru atrage tinerii vulnerabili către o carieră în România, dar și pentru a sprijini dezvoltarea sustenabilă a turismului montan. Ajutându-i să înțeleagă avantajele și oportunitățile unei astfel de cariere, nu numai că șansele ca ei să rămână și să se dezvolte în comunitatea din care provin, vor crește, dar în acest fel vom educa generația de azi despre cum să aibă grijă de munte și mediul încojurător mâine. Pentru că azi pregătim viitorul iar muntele e șansa lor!”, Oana Blîndu, Președinte Asociația Montană Carpați.

Programul are și o componetă de voluntariat. Beneficiarii vor fi asistați, în demersual lor de urmare a carierei alese, de voluntari. Mai multe detalii și înscrieri pentru voluntariat, aici (redirecționare Mailchimp).

Programul de desfășurare a proiectului „Muntele e șansa ta!”, pe zone:

Brașov: 24 septembrie 2021 + 1 octombrie 2021 (2 zile)

• Activitățile se vor desfășura în satul Șirnea, jud. Brașov, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 10.00. Specialiști: etnofarmacolog prof. univ. Angela Mărculescu, muzeograf Radu Frunteș, meșteri în lemn și case traditionale, baci de oi / stână și un instructor de escaladă.

Sibiu: 15, 16, 17-18 septembrie 2021 + 24 septembrie 2021 (5 zile)

• 15 septembrie 2021 – Întâlnirea cu ghidul montan Teodor Tulpan va avea loc la Cisnădie, la sediul SOS Satele Copiilor Cisnădie, la ora 15.00.
  • 16 septembrie 2021 – Întâlnirea cu fotograful Daniel Bălțat va avea loc la sediul Școlii de Fotografie Image Art Sibiu, la ora 15.00.
  • 17-18 septembrie 2021 – Drumeție la Cabana Cânaia din Munții Cindrel. Este necesar echipament montan: bocanci de munte, haine adecvate, mâncare și apă pentru traseu, cort (unul la 2 persoane), sac de dormit de 3 sezoane, izopren.
  • 24 septembrie 2021 – Întâlnirea cu specialiștii Salvamont va avea loc la Cisnădie, ora 15.00.

Vrancea: 2-3 octombrie 2021 + 9-10 octombrie (4 zile)

• 2-3 octombrie 2021 – Activitățile se vor desfășura în Rezervația Cheile Tișiței, din Parcul Natural Putna Vrancea, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 10.00. Specialiști: salvamontiști, directorului Parcului Natural Putna Vrancea, Ion Militaru, alături de rangeri ai parcului.
  • 9-10 octombrie 2021 – Activitățile se vor desfășura la Soveja, începând cu ora 10.00. Specialiștii: salvamontiștii Marius Coviltir și Lucian Trufin și silvicultori, lucrători din domeniul forestier.