Let’s Do It, Carpați!

Asociația Montană Carpați, în parteneriat cu Let’s Do It, Romania!, lansează campania de ecologizare montană Let’s Do It, Carpați! la care invităm toți iubitorii de munte să participe.

Ne propunem ca, împreună cu toți cei care iubesc muntele și natura, să curățăm cât mai multe trasee montane din țară. Suntem încrezători că, în timp și prin puterea exemplului, vom reuși să responsabilizăm toți turiștii montani nu doar să nu mai abandoneze resturi, ambalaje și alte obiecte pe poteci de munte, dar și să le adune, pe cât posibil, pe cele pe care le întâlnesc pe cărările munților.

Spre deosebire de zonele locuite, unde curățarea spațiilor publice este și în grija autorităților locale, pe poteci de munte, unde accesul este mai dificil, răspunderea revine în special drumeților. Este responsabilitatea fiecarui montaniard să protejeze natura, să nu lase în urmă nimic din ceea ce duce cu el pe munte, cât și să nu strice sau să distrugă natura sau infrastructura montană.

Este nevoie să acționăm în număr cât mai mare, cât mai des și să îi inspirăm și pe cei de lângă noi să facă la fel.

Campania Let’s Do It, Carpați! începe în luna mai a acestui an, se va întinde pe durata a cinci luni de zile și cuprinde trei etape:

1. Prima etapă Let’s Do It, Carpați! s-a desfășurat pe toată durata lunii mai 2022 și a constat în acțiuni de igienizare a traseelor montane organizate de voluntari și iubitori ai muntelui în regim propriu. Împreună cu cei care s-au alăturat demersului nostru, în prima lună a campaniei, am strâns 150 kg de deșeuri din masivele montane din țară. Este un început, dar este nevoie să acționăm în continuare.

2. A doua etapă a campaniei Let’s Do It, Carpați! se va desfășura în luna iulie 2022 și va consta în activități coordonate de ecologizare a traseelor. Fiecare acțiune din această etapă durează aproximativ 5 ore și implică și deplasarea pe traseele turistice, deci este necesar ca fiecare participant să fie echipat corespunzător pentru drumeție pe munte. Invităm iubitorii de munte și natură să ni se alăture în următoarele evenimente:

3. A treia etapă Let’s Do It, Carpați! va avea loc în luna septembrie. Pe 18 septembrie 2022, în sincronizare cu Let’s Do It, Romania!, ne vom uni forțele să strângem cât mai multe deșeuri din întreaga țară, fie ele în munți, pe câmpii sau la marginea orașelor.

Let’s Do It, Carpați! Împreună pentru munți curați!