Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

 • Acest eveniment a trecut.

Tură în Buila-Vânturarița, Munții Căpățânii

10 aprilie, 2021 , 06:00 - 11 aprilie, 2021 , 17:00

190 RON

În perioada 10-11 aprilie 2021, Asociația Montană Carpați te invită, în cadrul programului „Prin munți cu AMC”, să descoperi poienile și curmăturile celui mai mic parc național din țara noastră – Parcul Național Buila-Vânturarița. 

 • Experiență necesară: Tura se adresează celor cu o experiență montană medie.
 • Locaţia: Masivul Buila-Vânturarița, Munții Căpățânii.
 • Locuri disponibile: 12-14 persoane.
 • Locul, data și ora întâlnirii: Intersecția DN64 (Râmnicu Valcea – Băile Olănești) cu DJ654 spre Valea Cheii, mai precis la Troița Sfântul Ierarh Nicolae, sâmbătă, 10 aprilie, la ora 9.00. Din acest punct mergem împreună cu toate mașinile până la Troița „La Răscruce”, 13,6 kilometri pe drum județean + drum forestier, aproximativ 30 minute, unde lăsăm mașinile parcate și intrăm în traseu.
 • Cazare: Cabana Cheia, Masivul Buila-Vânturarița.
 • Transport: Cu mașini personale.
 • Ghizi: Ioana Cristina Stanciu (ghid montan autorizat cu experiență montană de peste 15 ani) și Radu Ghiocel (ghid montan în curs de acreditare).
 • Taxă participare: 190 RON (se acordă o reducere de 15% voluntarilor AMC și o reducere de 20% membrilor AMC – reducerile nu se cumulează).
 • Preţul include: Servicii de ghidaj pentru cele 2 zile de participare, cazarea la Cabana Cheia în camera de 14 locuri și o donație către proiectele AMC.
 • Prețul nu include: Transportul, mesele și echipamentul personal.
 • Echipament necesar:

– Bocanci impermeabili (sau impermeabilizați în prealabil);

– Rucsac de tură (recomandat 25-40 litri);

– Bețe de trekking;

– Geacă impermeabilă;

– Pantaloni impermeabili (recomandat);

– Frontală cu baterii de rezervă;

– Haine adecvate sezonului (polar, pantaloni de trekking, tricouri/bluză de corp, șosete de trekking);

– Haine de dormit;

– Mănuși;

– Căciulă;

– Ochelari de soare (recomandat);

– Cremă de protecție solară SPF30/50;

– Balsam pentru buze;

– Recipient apă 2 litri;

– Mâncare pentru cele 2 zile de traseu (la cabana se servește mâncare);

– Sandale/papuci (recomandat pentru seara la cabană);

– Trusa medicală în funcție de necesitățile fiecăruia;

– Mască de protecție COVID;

– Gel dezinfectant;

– Cearșaf sac de dormit (recomandat);

Harta masivului Buila-Vânturariţa (recomandat).

 • Descriere: Mergem împreună în județul Vâlcea, pe potecile lăcașurilor de cult Pahomie și Pătrunsa, pe lângă care trecem zâmbitori în prima parte a turei, dupa care urcăm voinicește în Curmatura Builei și admirăm coloșii de piatră ai muntelui Albu, cât și hornurile din curmătură. Luăm prânzul admirând departările, după care trecem prin dosul Builei, unde avem să descoperim cele mai frumoase poieni străjuite de calcare. Coborâm apoi prin pădurea fermecată până la căsuța din poveste – cabana Cheia, cu mirosul său de lemne în sobe, care ne va fi loc de odihna pentru noaptea de sâmbătă. Seara depanăm amintiri și ne bucurăm de natură în jurul focului. Dimineața pornim din nou la drum după ce ne bem cafeaua admirând stâncăriile Stogsoarelor din fața cabanei. Urcăm în Curmătura Oale de unde admirăm crestele îndepărtate și facem planuri pentru viitoare ture, după care revenim la schitul Pahomie și la mașini, mai zâmbitori, mai voioși și mai conectați cu natura și sufletele noastre pline de bucurie.
 • Programul pe zile:

Ziua 1 – Sâmbătă, 10 aprilie 2021:

– Traseu: Troița „La Răscruce” (Intersectie cabana Cheia – Schit Pahomie) (596 metri) – Schitul Pahomie (drum forestier) – Schitul Pătrunsa (CR) – Curmătura Builei (1540 metri) (PG sau CA) – La Troiță (PG) – Poiana de Piatră – Poiana Faţa Piscului (Poiana Frumoasă) – Poiana Piscul cu Brazi – Curmătura Comarice – Cabana Cheia (910 metri) (TR);

– Timp estimat: 8-9 ore;

– Altitudine maximă: 1650 metri (în Curmătura Builei);

– Diferență totală de nivel: ~ 1485 metri urcare, ~ 1170 metri coborâre;

– Lungime totală traseu: 16,5 kilometri.

Ziua 2 – Duminică, 11 aprilie 2021:

– Traseu: Cabana Cheia (910 metri) – Curmătura Comarnice (TR) – Curmatura Oale (1583 metri) – Schit Pahomie (PG) – Troița „La Răscruce”;

– Timp estimat: 6-7 ore;

– Altitudine maximă: 1583 metri (în Curmătura Oale);

– Diferență totală de nivel: ~ 780 metri urcare, ~ 1090 metri coborâre;

– Lungime totală traseu: 10 kilometri.

 • Atenție: În cazul unei prognoze nefavorabile bunei desfășurări a turei, aceasta va fi amânată pe unul din weekend-urile viitoare, în limita timpului disponibil. Scopul acestei ture este parcurgerea întregului traseu propus pe o vreme favorabilă unor peisaje ample. În cazul apariției unor situatii neprevăzute (condiții meteo nefavorabile, starea fizică a participanților) traseul va fi reconfigurat pentru siguranța tuturor membrilor participanți ai turei. Ritmul de deplasare va fi mediu, adecvat pe cât posibil încadrării în timpii de pe marcaj, cât și pentru evitarea coborârii la frontală. Gradul de dificultate al traseului propus este mediu, însa țineți cont de lungimea traseului din prima zi care este de 16,5 kilometri cu o diferență pozitivă de nivel de aproximativ 1485 metri.
 • Formular de încriere:


Detalii

Începe:
10 aprilie, 2021 , 06:00
Se termină:
11 aprilie, 2021 , 17:00
Cost:
190 RON
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Marcel Ene
Telefon
0722305728
Email
marcel.ene@asociatiamontanacarpati.ro

Loc de desfășurare

Cabana Cheia (Buila-Vânturarița)
Cabana Cheia + Hartă Google