Centrul Național de Educație Montană

Asociația Montană Carpați, cu sprijinul Salvamont România, înființează primul centru din România dedicat educației montane și de mediu, deschis pe tot parcursul anului. Acesta se adresează tuturor categoriilor de public pentru a asigura, la nivel național, creșterea nivelului de conștientizare și responsabilitate a populației cu privire la natură, biodiversitate, siguranță și turism montan responsabil.
Centrul, aflat in inima munților, pe platoul Padina din masivul Bucegi, va deveni un loc dedicat oricui dorește să învețe despre natură și biodiversitatea montană, beneficiile timpului petrecut în natură, sustenabilitate, etc.

Activități desfășurate în centru

 

Tabere și activități despre mediu și zona montană
Vom organiza tabere, drumeții, expoziții, conferințe, ture despre specificul zonei, ateliere de gestionare a deșeurilor, protecția mediului, floră și faună.
 
Colaborări cu autoritățile și alte ONG-uri din domeniu
Centrul va fi deschis tuturor actorilor din domeniu care vor putea organiza aici ședințe, întâlniri și conferințe pe teme precum mediu și biodiversitate.
 
O locație sustenabilă și un exemplu de urmat
Ne propunem să transformăm centrul într-un exemplu de sustenabilitate, gestionând cu atenție deșeurile și resursele, fără a face abuz de acestea.
 
De ce?
 
În contextul actual și complicat al planetei, în care schimbările climatice se simt din ce în ce mai mult, credem cu tărie că pedala educației de mediu trebuie apăsată mai repede ca oricând, în special în România, unde avem cea mai puternică biodiversitate din Europa.
Un centru de educație montană devine astfel necesar pentru a crește nivelul de conștientizare si responsabilitate față de mediu. Un hub național în care se vor intersecta copii, tineri, adulți, învățători și experți din toate domeniile protecției naturii are mari șanse să pună fundația unui nou val de străjeri ai acesteia și să deschidă poarta către noi feluri de protejare, la care astăzi poate că nu ne gândim încă.
 
Cui ne adresăm?
 

-Tuturor categoriilor de persoane interesate de mediu și zona montană, preponderent copii și tineri.

-Ne propunem să-i atragem atât pe cei experimentați cât și pe cei care nu au avut oportunitatea să exploreze natura montană.

-Ușile centrului vor fi deschise pentru toate organizațiile, instituțiile și grupurile de inițiativă care ne împărtășesc viziunea și au nevoie de un spațiu în care să-și desfășoare activități, întâlniri, ședințe sau conferințe cu tematică munte și mediu, natură sau biodiversitate.

 
În ce stadiu suntem?
 
Începând cu 3 octombrie 2023, Asociația Montană Carpați va prelua în administrare Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina, clădire care aparține Salvamont România și funcționează de foarte mulți ani deja ca o „tabără de bază” pentru antrenamentele anuale ale salvatorilor montani.
Pe parcursul lunii octombrie, centrul va fi închis pentru reamenajare iar in luna noiembrie va fi gata să primească oaspeți.
 
Cum poți să rezervi?
 
Revenim cât mai curând aici cu detalii și un formular pentru rezervări. Între timp, dacă ai deja în minte o activitate pe care vrei să o organizezi în Centrul de educație montană Padina, scrie-ne un email cu cât mai multe detalii la office@asociatiamontanacarpati.ro și vom lua legătura cu tine!
 
 
Telefon contact 0773 721 650
 
 

Descarcă broșura de prezentarea proiectului 

Scanează codul QR pentru a salva datele de contact