Activităţi 2020

Pentru a deveni voluntar, abonează-te la newsletter și te vom anunța despre fiecare acțiune în parte!

22 aprilie 2020

În cadrul ediţiei din acest an a concursului „Susţine un ONG“ organizat de Fundaţia Orange,  proiectul „City Break în Munţii Cernei“ propus de Asociaţia Montană Carpaţi s-a numărat între cele şapte câştigătoare!

Prin implementarea acestui proiect ne dorim creșterea veniturilor comunităților locale în urma dezvoltării activităților de turism ecologic, în paralel cu promovarea și popularizarea ariei protejate “Parcul Național Domogled-Valea Cernei”.

În Munții Cernei, cu precădere pe teritoriul comunei Cornereva, în aria Parcului Național Domogled-Valea Cernei, există localități care din pricina izolării geografice, au statut de cătun. Aici populația are spor negativ, trendul este unul de depopulare ca urmare a condițiilor economice defavorabile, iar economia locală este axată pe exploatarea resurselor pădurii.

Prin amenajarea traseelor turistice care ating aceste cătune și prin promovarea turismului ecologic, proiectul vrea să înlesnească accesul unui număr tot mai mare de turiști în zonă, contribuind astfel la creșterea cererii de servicii și produse locale (cazare, obiecte din lemn, produse de țesătorie, alimente produse local). Simultan, vor fi promovate local informații despre Parcul Național, astfel încât dezvoltarea activităților economice să se facă pe direcții sustenabile din punct de vedere al ariei protejate.

Beneficiari direcți vor fi cei aproximativ 3500 de locuitori din proximitatea munților Cernei (în special cei din localitățile izolate), iar indirecți, cel puțin 20.000 de turiști, amatori ai turismului de aventură, ecvestru, speoturism, religios, etnografic, agroturism (stâne tradiționale și produse locale agricole) care vor beneficia în fiecare an de căi de acces sigure și confortabile către această zonă pitorească a țării. O clasă aparte de turiști beneficiari ai proiectului sunt cei interesați să parcurgă așa-numitele magistrale europene de turism pedestru de lungă distanță. Un segment din magistrala E8 coincide cu traseul de creastă al Munților Cernei. Un articol din New York Times nominalizează pe locul 50, între cele 52 de recomandări de destinații turistice pentru anul 2020, Munții Făgărașului și Parcul Național Domogled-Valea Cernei.

City break in muntii Cernei

Proiectul va include o serie de activități precum:
➡ Marcarea sau refacerea marcajelor, amenajarea unor facilităţi pe trasee, completarea infrastructurii de informare în traseele turistice
➡ Educaţia ecologică prin acțiuni de înlăturare a resturilor rămase în urma vizitatorilor pe traseele refăcute
➡ Promovarea atât online, cât şi prin materiale informative printate, care să abordeze teme diverse, de la patrimoniu natural până la reguli de vizitare
➡ Implicarea mass-media în acţiuni de promovare a activităţilor de conservare a peisajelor, habitatelor, florei şi faunei deosebite, prin articole, interviuri, documentare, filme despre Parcul Național
➡ Promovarea Regulamentului Parcului National precum și a regulilor specifice pentru protecția fiecărui obiectiv turistic, monument al naturii sau zona peisajeră deosebită

Printre obiectivele calitative pe termen lung ale proiectului amintim:
➡ Creșterea nivelului de trai prin promovarea turistică a zonei
➡ Creșterea nivelul de acceptare a ariei protejate “Parcul Național Domogled-Valea Cernei în rândul comunităților locale
➡ Creșterea nivelul de conștientizare privind depozitarea responsabilă a deșeurilor prin implicarea localnicilor în activitățile de igienizare
➡ Creșterea nivelului de conștientizare asupra potențialului de dezvoltare asigurat de geodiversitatea și biodiversitatea existente în parc

Dorim să-i mulțumim pe această cale Mirelei Scurina, Billing Manager Orange Services, cea care a propus și susținut acest proiect și care va purta rol de coordonator din partea Fundației Orange – „Am obținut în 2016 și 2017 granturi din partea Fundației Orange pe teme legate de educație și digitalizare, iar acum mi-am dorit să susțin alte cauze dragi mie, muntele și dezvoltarea sustenabilă. Consider că trebuie să ajutăm comunitățile din zone izolate, care încă păstrează obiceiuri străvechi într-o lume urbanizată și industrializata.”