De mai multe săptămâni, zeci de voluntari muncesc şi strâng fonduri pentru refacerea din temelii a Refugiului Scara, în Munţii Făgăraş, la 2.146 metri. Vechiul refugiu a fost distrus în 2018 din cauza unor persoane încă neidentificate, persoane care au desfăcut şi au luat şuruburile de prindere a platformei metalice pe care era refugiul.
Cu şuruburile demontate, platforma şi refugiul au fost luate pe sus acum trei ani de vânturile teribile ce suflă în zonă. Pentru a preveni astfel de incidente, şuruburile de prindere ale platformei au fost acum şlemuite. Iar refugiul, care va fi gata în primăvara anului viitor, va fi supravegheat şi cu camere video ascunse, pentru a preveni alte incidente.
Lăudabila iniţiativă este derulată de către Salvamont Argeş, Asociaţia Montană Carpaţi din Bucureşti şi asociaţia Implicat pentru Munte din Braşov.
La finalul lunii octombrie, zeci de voluntari au realizat deja un prim pas important, montând platforma pe care a sta refugiul. Materialele au fost aduse cu un elicopter pus la dispoziţie de către Inspectoratul General de Aviaţie.
„Acţiunea de amplasare a platformei s-a dovedit a fi mai complicată şi mai anevoioasă decât ne aşteptam, dar, cu noroc, vreme bună şi, mai ales, oameni puşi pe fapte mari, platforma este acum montată. Platforma impresionantă a fost proiectată de inginer structurist Aurel Roşu, executată de Mectrade Service şi transportată în creasta muntelui de Salvamont Argeş şi Inspectoratul General de Aviatie al M.A.I.. Am făcut săpături de fundaţie pentru cei nouă stâlpi de susţinere, dar şi de taluzare în partea de nord a platformei, pentru a reduce pe cât posibil înălţimea podelei faţă de sol. Stâlpii au fost îngropaţi la adâncimi între 100 şi 120 centimetri. Sondarea a presupus, cel puţin pentru stâlpii de sus, dislocarea şi îndepărtarea a zeci de pietre şi bolovani de diferite dimensiuni, fiind şi etapa care ne-a mâncat cea mai mare parte din energie. În ultima fază, am asigurat structura prin lestare cu pietre şi beton semiumed”, precizează reprezentanţii Asociaţiei Montane Carpaţi.
Însă munca va continua, deoarece pentru reconstruirea refugiului sunt necesari 20.000 de euro, iar până acum au fost strânşi aproximativ 5.000 de euro. Pentru donaţii a fost realizat şi un site dedicat. (…)
Articolul original a fost publicat în data de 11 noiembrie 2021, de către Denis Grigorescu. Poți citi continuarea articolului pe adevărul.ro.